Pohled na dlouho očekávaný vládní úsporný balíček nám poskytl firemní analytik Josef Navrátil. Dotkne se nás totiž všech! ????

???????? Široká paleta představených opatření zasáhne prakticky každého z nás, od zaměstnanců přes podnikatele až po firmy. Parametrických změn by měla dosáhnout i oblast penzí. Vláda hodlá současné návrhy předložit sněmovně ještě před prázdninami, přičemž platit by měly již od počátku příštího roku, v jehož rámci do rozpočtu přinesou podle odhadů 94 mld. Kč.

???????? Navrhovaná opatření kombinují jak výdajovou stranu, kde vláda plánuje v roce 2024 ušetřit přibližně 62 mld. Kč, tak i příjmovou stranu, která by měla narůst o 32 mld. Kč. Nejzásadnější změnou na poli výdajů bude především seškrtání nejrůznějších dotací, k čemuž se přidají úspory na provozu státu a platech ve veřejném sektoru. Na straně příjmů mezi významné položky patří opětovné zavedení nemocenského pojištění pro zaměstnance, zvýšení daní z hazardu, tabáku či daně z nemovitosti. Balíček obsahuje i navýšení sazby daně z příjmu právnických osob na 21 % či odstranění některých výjimek.

❗️Navrhovaných opatření je celá řada, většiny domácností se dotkne například:

      • Snížení podpory stavebního spoření na maximálně 1 000 Kč ročně
      • Zdražení roční dálniční známky pro osobní vozy na 2 300 Kč
      • Zvýšení daně z nemovitých věcí na dvojnásobek
      • Zvýšení spotřební daně u nafty o 1,5 Kč/litr
      • Nárůst spotřební daně u lihu a tabákových výrobků
      • Zvýšení odvodů pro OSVČ, minimální důchodové pojistné výrazně vzroste
      • Sjednocení snížených sazeb DPH na 12 %, zlevnit by tak měly například potraviny

???????? O nutnosti potřeby ozdravit veřejné finance není v kontextu hlubokých deficitů sporu. Přesto jsou reakce rozporuplné a kritika se valí jak z tábora příznivců sociálního státu, tak i od pravicových voličů. Najít konsensus bylo v rámci vládnoucí pětikoalice složité a logicky tak jde o kompromisní řešení, které lze označit spíše za dobrý start než konečné řešení hlubokého strukturálního deficitu.

Obecně by vláda měla hledat úspory zejména na straně výdajů, jelikož ty v posledních letech velmi nezdravě nabobtnaly. Zvyšováním daní cesta k prosperitě rozhodně nepovede. Strach odhodlat se k ještě větším škrtům však lze pochopit, ať už z populistických důvodů či faktu, že česká ekonomika stagnuje a výraznější fiskální restrikce by ji zřejmě uvrhnula do recese.

???????? V kontextu aktuální situace tak lze navrhovaný balíček hodnotit spíše pozitivně, obsahuje však i některé absurdity. Zatímco na knihy by měla nově platit nulová DPH, na časopisy sazba 12 % a noviny 21 %.