Otázka udržitelnosti penzijního systému je v Česku opět jedním z nejhlasitějších mediálních témat. Rostoucí deficity účtu důchodového pojištění jednoznačně potvrzují, že lidé by pouze na stát spoléhat neměli. Zasílám Vám proto informace o novinkách v oblasti penzijního spoření, kde podle všeho již brzy dojde nejen k navýšení státních podpor, ale i daňových úlev

Pravděpodobné změny již od 1.1.2024 – týkají se 4,4 milionu uzavřených smluv. Dost možná tak právě Vás!

Doplňkové penzijní spoření či penzijní připojištění patří mezi Čechy k velmi oblíbeným finančním produktům, vždyť aktuálně penzijní společnosti evidují bezmála 4,4 milionu uzavřených smluv. Zájem o odkládání prostředků je tak mezi tuzemskými domácnostmi bezesporu velký. Oblast, kde stále existuje výrazný prostor pro zlepšení, nicméně je výše měsíčních příspěvků, které v průměru nedosahují ani 800 korun. A to, ruku na srdce, pro bezstarostnou penzi stačit nebude.

Vláda proto připravuje opatření, která mají Čechy motivovat odkládat více. Již od 1. ledna příštího roku by mělo dojít k navýšení podpory pro ty, kteří každý měsíc investují vyšší částky. Nově by měl státní příspěvek činit vždy 20 % z úložky střadatele, a to pro vklady v rozmezí 500 až 1 700 korun měsíčně. Maximální výše příspěvku tak dosáhne 340 korun namísto aktuálních 230 korun. Současně podle návrhu zákona dojde k navýšení daňových odpočtů u penzijních smluv až na 48 000 korun ročně. Od základu daně bude možné odečítat úložky nad 1 700 korun měsíčně.

Důležitým tématem jsou také smlouvy penzijního připojištění, v jehož rámci je investováno výhradně do konzervativních nástrojů, což je pro celou řadu klientů nevhodná strategie. Na těchto smlouvách přitom leží bezmála 460 miliard korun, jejichž reálnou hodnotu výrazným způsobem znehodnocuje inflace. V případě, že ještě staré „penzijko“ máte, rozhodně si zaslouží revizi.

Pokud chcete vzít odpovědnost za zajištění penze do vlastních rukou a nespoléhat se na nejistou výši státních důchodů v budoucnu, neváhejte mě kontaktovat. Společně uděláme vše pro to, abyste mohli Váš podzim života prožít naplno